G.O. DOCS

Jan Andriesse

In 2015 maakten we een kort portret van beeldend kunstenaar (en persoonlijke vriend) Jan Andriesse voor de serie Hollands Meesters van de 21ste Eeuw van producent Interakt. De film (15 minuten) ging op 23 januari 2016 in première in Eye Filmmuseum Amsterdam, tijdens de feestelijke presentatie van alle 100 kunstenaarsportretten die inmiddels zijn gemaakt. Het geeft in een notendop de essentie weer van zijn kunstenaarschap.

Op 19 augustus 2021 overleed Jan Andriesse. In het jaar voorafgaand aan zijn overlijden filmde ik op zijn studio, de boot aan de Amstel, een aantal gesprekken voor een langere film over zijn werk en leven, die in de loop van 2022 gereed zal zijn. Naar aanleiding van de hommage aan de kunstenaar in DE PONT museum maakte ik in 2021 de korte film WHITEOUT/“whiteout” MMXXI, over de totstandkoming van wat zijn laatste werk zou worden.

Jan Andriesse over zijn liefde voor de kettinglijn en zijn laatste werk; “whiteout” MMXXI

Short artist portrait: Jan Andriesse, made for Dutch television, Dutch Masters of the 21st Century. Premiered in Eye Filmmuseum, Amsterdam on January 23, 2016. Made in cooperation with Jeanne van der Horst. Click on the second picture below for the English subtitled one. 

Above: the Dutch version, below with English subtitles.

Voor meer informatie over Jan Andriesse: De Pont museum